Frederique Constant – první a poslední

Hodinářství je v zemi helvetského kříže známkou tradice. Však jen posuďte sami, nejstarší značkou je slavný Blancpain se založením již v roce 1735. Ani se tak nenadějeme a značka bude již brzy slavit své 300. výročí. Oproti tomu Frederique Constant patří mezi ty nejmladší s označením Swiss Made. Jistě bychom našli na trhu spoustu jiných a mladších micro brandů, ale vezmeme-li v potaz etablovanost na trhu, patří tato rodinná společnost mezi ty z posledních, kterým se to povedlo.

Lze ale smazat tento rozdíl trvající více než dvě století? Soudě podle současné produkce a poměru cena/výkon, který neúnavně Frederique Constant drží, by to možné bylo. Třeba konkrétně podle modelu Frederique Constant Highlife Gents Automatic COSC FC-303N4NH6B rozhodně.

Celý příspěvek

🔬 Hodinky Hamilton Khaki Aviation H76719530 pod mikroskopem

Vítám vás u dalšího pokračování hodinek pod mikroskopem. Dnes se zblízka podíváme na hodinky Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer Mechanical. Tyto netradičně pojaté pilotní hodinky v sobě spojují i prvky potápěčských hodinek. Jak vypadají v několikanásobném přiblížení?

Celý příspěvek

Hodinky měsíce září 2024: Retro Nivada Grenchen Pacman & limitka Citizen Attesa

Zářijové Hodinky měsíce nám tentokrát přinesou divoký koktejl designů, materiálů i funkcí. Těšit se můžete na závan nostalgie osmdesátek, ve které se doslova koupe model Depthmaster od znovuzrozené značky Nivada Grenchen👻. Proti němu se dnes postaví solárky s komplikovaným názvem Citizen Attesa Satellite Wave GPS 100th Anniversary Limited Edition CC4057-60E, jenž jsou našlapané funkcemi i prvotřídními materiály 🌞.

Celý příspěvek

Originální potápky Cuervo y Sobrinos Buceador Caribe „Pipin“ 2860.1PP

Původem kubánská značka Cuervo y Sobrinos je známá především díky svým elegantním, společenským modelům. Přesto v sortimentu této značky najdeme i pár modelů sportovnějšího zaměření, a to konkrétně v modelové řadě Buceador. Jelikož slovo „buceador“ znamená v překladu potápěč, jsou hodinky v této řadě navrženy tak, aby byly skvěle přehledné a čitelné i pod vodní hladinou.

My si v této řadě představíme jednu novinku, kterou je limitovaná edice Buceador Caribe „Pipin“ 2860.1PP. Ta vznikla ve spolupráci s Franciscem Rodriguezem, přeborníkem ve volném potápění, který je známý také jako ‚Pipin‘ Ferreras a ve vodě je doslova jako doma.

Celý příspěvek

Vulcain – hodinky vznikající za zvuku kladiva a žáru ohně

Pozorní si jistě povšimli, že jsme zatím v tichosti u nás v Helveti přivítali novou značku Vulcain. Pro nás novou. Vulcain však má historii více než zajímavou. Zahrnuje cvrkající budíky pro prezidenty, tooly pro potápěče, ale i „Revoluci“ vedenou Seconde Seconde. Dnes si ty nejzajímavější body a milníky, které se značce za její dlouhou historii povedly, představíme. A samozřejmě vám prozradíme, co zdobí aktuální nabídku značky, jejíž časomíry vznikají za zvuku kladiva a žáru ohně. Slibuju výživné čtení, proto doufám, že jste pořádně hladoví po novinkách.

Celý příspěvek

Hamilton Jazzmaster Open Heart se srdcem na dlani

Open heart a skeletony v sobě mají něco upřímného. Takové hodinky se nebojí ukázat, co v nich opravdu je a jdou doslova s kalibrem na trh. Dnes mám v rukou Hamiltony, konkrétně řadu Jazzmaster a automatickou variantu s průhledem na strojek v ref. H32705131. Co myslíte, sedli jsme si?

Celý příspěvek

🔬 Hodinky Bulova Accutron Spaceview Evolution 26A209 pod mikroskopem

Dnes se mikroskopem podíváme na hodinky Bulova Accutron Spaceview Evolution 26A209. Jedná se o model poháněný unikátním elektrostatickým strojkem Accutron, který zaručuje naprosto plynulý chod vteřinové ručičky. Chod 2 motorů můžete pozorovat přes číselník prostřednictvím 3 turbín. Makro záběry ale odhalí další skvělé detaily.

Celý příspěvek

Bulova Accutron Spaceview Evolution 26A209: magický jednorožec mezi hodinkami

Dnes se podíváme na jednorožce mezi moderními hodinkami. Možná jste se s ním už setkali pod názvem Bulova Accutron Spaceview Evolution 26A209. Proč ono přirovnání k pohádkovému tvoru? Inu, dotknu se toho brzy, protože je o čem psát. Ale nejdříve začnu netypicky krabičkou, ve které jsou hodinky dodávány – i takový virtuální textový unboxing totiž stojí za to.

Celý příspěvek

Nejprodávanější hodinky měsíce srpna 2024

Opět je tu další díl oblíbené rubriky nejprodávanější hodinky měsíce. A jako obvykle pro vás máme šestici 🔝 modelů, které se ocitly za uplynulý měsíc v košíku nejčastěji.

Jelikož nás příjemné venkovní počasí ještě úplně neopustilo je celkem překvapení, že místo sportovních modelů ovládly srpnové prodeje z větší části společenské hodinky. Nicméně tu nejvyšší příčku si přeci jen drží sportovní limitka od Casia. Jak tedy vypadal srpnový prodej?

Celý příspěvek

Solární hodinky s AMOLED displejem ve Swiss Made kvalitě?

Nové Tissot T-Touch Connect Sport v sobě pojí Swiss Made klasiku a sportovní smart funkce

Tissot představil svou letošní novinku – sportovní smart modely T-Touch Connect Sport. Na jediného zástupce švýcarských sportovních outdoor hodinek s Bluetooth konektivitou, smart funkcemi a základními metrikami tělesné aktivity, jsme už zvyklí. Čím se tedy liší letošní novinka T-Touch Connect Sport?

Celý příspěvek

SEIKO 5 SKX Series jako nástupce legendárních SKX007?

Už je to přeci jen nějakou dobu, co japonská značka Seiko oznámila konec produkce svého legendárního modelu. Mám na mysli model SKX007 respektive pak SKX009. Mnozí z nás tak očekávali, že budou následovat redesignované modely s novými strojky, prémiovějšími materiály nebo dokonce jiné barevné varianty či kombinace. Nic z toho se od té doby nestalo. Seiko se však rozhodlo oživit svoji řadu Seiko 5 modelem Seiko 5 SKX Series SRPK97K1. Povedlo se jí ale tímto krokem zaplnit místo v našich srdcích po ikonických „eSKáXách“?

Celý příspěvek

Švýcarská přesnost má jméno Mondaine Stop2Go

Všichni známe to obligátní přísloví – být přesný jako švýcarské hodinky. A stejně jako ho všichni známe, dovedu si i představit, že nám na mysl přijde ta jedna a samá značka. Taková, co je pro nás všechny symbolem švýcarského hodinářství a přesnosti. A ne, Mondaine to není, byť by možná mohla být. Jelikož jejich unikátní funkce Stop2Go řídí vlakovou dopravu v celé této krásné zemi pod Alpami. Jak tento systém funguje si ukážeme na modelu Mondaine Stop2Go MST.41020.LBV.2SE. Ten totiž funkci Stop2Go přináší i na náramkové hodinky.

Celý příspěvek

Jak vybrat hodinky pro 3 muže ve středním věku středo/věku?

Kdo jste fanoušci podcastu Středo/věk, možná jste to už slyšeli. A kdo ne, ten se to dozví dnes. Vybíral jsem hodinky pro 3 muže ze Středo/věku. Těmi jsou: Petr Mára, Martin Vymětal a Honza Dobrovský. Proč? Protože ten podcast mám strašně rád. Protože měl Martin Vymětal narozeniny. Protože se o hodinkách často baví a dokonce někteří nepřímo vyslovili o konkrétní hodinky přání. A protože rád dělám lidem radost.

Teď vám pokusím objasnit, jak jsem nad výběrem přemýšlel a jak byste mohli v podobné situaci postupovat i vy. Ještě předtím ale krátké okénko pro ty, kteří vůbec netuší, co je to za podcast ten středo/věk a kdo jsou jednotliví pánové.

Celý příspěvek

Vše o Powermatic 80: rezerva, verze a technické perličky

V dnešním příspěvku si probereme velmi populární a často diskutovaný strojek Powermatic 80. Celý článek bude pojatý trochu více technicky, takže ho pravděpodobně ocení spíše nadšenci do hodinek, než široká veřejnost. Na druhou stranu tato rodina kalibrů je probírána tak často, že to do určité míry může být přínosné pro všechny. Podíváme se totiž na vše od konstrukce strojků, až po přesnost nebo třeba i servisní náklady. Tak pojďme na to.

Celý příspěvek

Baume & Mercier Riviera 10618 z kategorie Sport Luxury

Zkuste si zadat výraz „riviera“ do vyhledávače a podívejte se na prvních pár obrázků. Vidíte moře, pláže, spoustu zeleně – zkrátka místo, kde je radost se koupat. Samotný název také pochází z italského slova „ribiera“ a označuje v podstatě to samé. V roce 1973 se začal tento výraz spojovat s dalším označením. Tehdy totiž švýcarská manufaktura Baume & Mercier představila model Riviera, který se v následujících 25 letech stal její vlajkovou lodí. O co šlo a kde se vzal charakteristický design Riviér si ukážeme na modelu Baume & Mercier Riviera 10618.

Celý příspěvek

Cuervo y Sobrinos Historiador Hemingway Icónico 3190.1ICC

Když se řekne hodinařina, asi všichni si vybavíme zemi helvetského kříže. Ale co dál? Díky bohaté historii městečka Glashütte bude jistě následovat i Německo, patriotsky nezapomene ani na české Primky. Pamětníci a vintage sběratelé by zmínili třeba Rusko, respektive bývalý Sovětský svaz.

Dál na východ bychom neměli opomenout ještě japonskou hodinářskou školu jako jednu ze tří hodinářských světových velmocí. Jenže zde výčet pro běžného uživatele hodinek pravděpodobně končí. Co kdybych vás ale dnes vzal na Kubu? Do země doutníků, salsy a značky Cuervo y Sobrinos.  

Celý příspěvek

🔬 Hodinky Vulcain Grand Prix Silver pod mikroskopem

Vítám vás u dalšího pokračování seriálu hodinky pod mikroskopem. Dnes se zblízka podíváme na švýcarské společenské hodinky Grand Prix od výrobce Vulcain. Jak dopadly pod drobnohledem?

Celý příspěvek

Tak trochu jiná káva s Vratko Rohoněm

Stejně jako Helveti mělo punkové začátky, ze kterých doposud čerpá svojí jiskru, tak si i slovenská skupina Iné Kafe prošla dobou, kterou si dnes už mladší generace nedovede ani představit. Nejenom na to jsme se zeptali Vratko Rohoně z legendární stálice Iné Kafe! A vězte, že přišla řeč i na hodinky 🙂.

Celý příspěvek

🔬 Hodinky Laco Westerland Erbstück pod mikroskopem

Vítám vás u dalšího pokračování seriálu Hodinky pod mikroskopem. Dnes se zblízka podíváme na nové hodinky, které však hned po vybalení z krabičky vypadají, že si zažily 80 let hrubého zacházení. Řeč je o Laco Westerland v provedení Erbstück.

Celý příspěvek

Laco Westerland Erbstück: Takhle taky můžou vypadat nové hodinky

Pro občas nesprávně označované hodinky tzv. pilotky mám slabost a proto začnu možná trochu osobně. První dospělé mechanické hodinky jsem si pořídil za promoci. Jednalo se o Laco Rostock s manuálním nátahem a moderněji pojatým pouzdrem. Hrdě jsem je nosil prakticky kdekoliv a měl jsem je na ruce i během svatby, narození dcerky i jiných důležitých meznících v mém životě. Časem se má hodinková sbírka rozrůstala a na ruku se sice nedostaly tak často, ale navždy mají u mě speciální místo.

Posunu se o skoro 12 let dopředu, kdy se mi do rukou dostala vyšší řada hodinek Laco, a sice model Westerland a k tomu ještě v provedení Erbstück. Model na první dojem ihned zaujme svým opotřebovaným vzhledem. Jak působí v reálu?

Celý příspěvek